Babaúszás

STOLLER BABAÚSZÓ AKADÉMIA „Stílus és minőség a babaúszásban”

„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, ami a földünkön osztályrészünkről jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.”
Az egészséges életmód szerves része a mozgás, testünk karban tartása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Hazánkban is egyre népszerűbb a csecsemőknek kialakított mozgásforma a BABAÚSZÁS. Babaúszás 3 hónapos kortól maximum 6 éves korig! Csodálatos élmény babáknak, mamáknak és  apukáknak!

Mi is az a babaúszás?
A babaúszás nem más, mint a csecsemők életkori sajátosságainak megfelelően kialakított, tudatosan felépített játékos mozgás-, készség-, és képességfejlesztő foglalkozás. Babaúszó foglalkozás során kb.45 percet töltünk a vízben.
A foglalkozások során megmutatjuk a szülőknek: mi mindent taníthatunk játékos formában, ami a csecsemő képességeit fejleszti, és ugyanakkor megtaníthatja, hogyan válhat újra természetes közegévé a víz ( hiszen a magzati kor még oly közel van), hogyan tarthatjuk meg ill. alakíthatjuk át az ösztönös reflexet, tudatossá.
A csecsemő ösztönös veleszületett, reflexe gondoskodik arról, hogy 6 – 7 hónapos koráig , ha víz alá merül- akár csak az arca, vagy esetleg az egész fejecskéje, akkor vissza- tartja a lélegzetét, és nem nyel vizet .Ez a búvár reflex.
Talán nem meglepő, hogy a 9 hónap anyaméhben eltöltött idő után a csecsemő természetes közege a víz.

Mit hozz magaddal babúszásra?

  • A medencébe speciális pelenka, úszópelenka ajánlott. Kersekedelmi forgalomba megtalálható egyszerhasználatos és mosható változatban is.
  • Egyes helyszíneken úszósapka használata kötelező az anyucinak.
  • A szokásos fürdő felszerés: törölköző,papucs.
  • Ha már nem anyatejes a manód, akkor mindenképpen gondoskodj folyadékpótlásról és korának megfelelő táplálékról, hiszen a foglalozás végén éhes és szomjas lesz.

Miért jó a babaúszás?
Mert már 3 hónapos kortól a vízben sokkal intenzívebben mozognak,mint szárazföldön és nemcsak a tüdejük, légző izmaik fejlődnek, ezek a babák kiegyensúlyozottabbak, mozgásuk összerendezettebb, ügyesebb, edzettségi szintjük nő, ellenálló képességük fokozódik a fertőzésekkel szemben.
Tanulási képességük, nemcsak mozgás, de értelmi fejlettségük is, és szocializációs készségük is fejlődik a foglalkozások során. 
 
Otthoni előkészületek!
A köldökcsonk leesése után, bátran fürdetheted a babádat nagy kádban.
A karodon hason fekvő csecsemő arcán a homlokától lefelé, lassú, nyugodt ütemben folyatjuk a vizet. 
Tenyeredbe vizet merítesz és szép lassan a manó fejecskéjét, végig locsoljuk a kezünkben lévő vízzel , és mintegy utó mozdulatként az üres , de még vizes tenyerünkkel is végig simítjuk az arcocskáját. Abban a pillanatban, ahogy a szemére, orrára vagy szájára víz kerül, a pici visszatartja a lélegzetét mindaddig, amíg a víz lefolyik az arcáról. Ez a légzésvisszatartás a búvárreflex.
Nagyon fontos, hogy ezt a műveletet minden fürdetés kezdetekor és végeztével végigcsináld!
 
Azok a babák akik babaúszni járnak nem lesznek csak ettől tökéletes gyerkőcök és felnőttek, csak lehetőséget kapnak  egy teljesebb mozgás-, készség-, képesség- és szociális fejlődésre mellyel az életben majd könnyebben boldogulnak, és nem lesz kérdés náluk az, hogy a mozgás az életünk természetes velejárója-e, hisz még pelenkásan szívták magukba ezt.

Grózingerné Perjési Zsuzsanna vagyok Gyógytornász és babaúszás oktató. A budapesti Semmelweis Egyetem E.Ü. Főiskolai Karán diplomáztam, Gyógytornászként. 2008-ban végeztem a STOLLER BABAÚSZÓ AKADÉMIÁN, mint babaúszás oktató. 2008 óta tartok babaúszó órákat. Mint gyógytornász és mint édesanya is, ajánlom a babaúszást a babák egészséges, harmonikus fejlődéséhez.

Szeretettel várok mindenkit, aki részese szeretne lenni e víz alatti csodának!

Keress bennünket: www.babauszas.com és Facebook/Aquamanok Babaúszás

Telefon: 0036 30 3371286
Grózingerné Perjési Zsuzsanna